Omaha

Omaha Poker is een kaartspel met gemeenschappelijke kaarten zoals bij Texas Hold’em, maar elke speler krijgt vier kaarten gedeeld en moet er twee van gebruiken. Tijdens een hand worden vijf gemeenschappelijke kaarten gedeeld in het midden van de tafel. Elke speler kan die kaarten zien en kan er drie van gebruiken in combinatie met twee persoonlijke kaarten om de beste pokerhand van vijf kaarten te maken.

Omaha Pot Limit is een boeiende vorm van poker die de laatste jaren steeds populairder is geworden. Omwille van het snelle spel en de grote potten is het heel populair geworden, in het bijzonder in Europa, waar het na Texas Hold’em No Limit, de meest gespeelde variant is.


Hoe te spelen

Unibet Poker maakt gebruik van cashgametafels met zes spelers. Wanneer er drie spelers aan een tafel zitten, begint een hand.

Niet alle spelers krijgen onmiddellijk een zitplaats, omdat het mogelijk is dat er niet voldoende spelers zijn om een nieuwe tafel te beginnen. In dat geval worden de spelers in een wachtrij geplaatst en krijgen ze de nodige informatie. Ze mogen de wachtrij op elk moment verlaten, maar in de meeste gevallen hoeven ze slechts een aantal seconden te wachten.

Een willekeurige speler krijgt de “dealerbutton”, die aantoont waar de inzetronde start en waar de blinds moeten worden geplaatst.

De twee spelers die, met de klok mee, naast de dealer zitten plaatsen een “small blind” en een “big blind” – verplichte inzetten met vaste waarde. Uitzondering: Indien slechts twee spelers aan de tafel zitten (heads-up), dan plaatst de dealer de small blind en de andere speler de big blind.

Elke speler krijgt vier kaarten.

Een nieuwe speler kan ervoor kiezen om te wachten tot hij in de Big blind-positie wordt gedeeld of hij kan ervoor kiezen om een Big blind uit positie te plaatsen om direct een hand te krijgen. De hand start wanneer er minstens drie spelers aan de tafel zitten die niet uitzitten. Uitzondering: Indien de vorige hand drie of meer spelers had, maar de hudige hand er slechts twee heeft, dan begint de hand toch.

Vervolgens is de eerste inzetronde, die begint bij de speler die, met de klok mee, naast de big blind zit.

Daarna worden drie gemeenschappelijke kaarten gedeeld, deze drie kaarten vormen de ‘flop’ en er begint een nieuwe inzetronde (te beginnen bij de eerste speler die, met de klok mee, naast de dealerbutton zit, en dat blijft zo voor alle volgende inzetrondes).

Een volgende gemeenschappelijke kaart (de vierde), die de “turn” wordt genoemd, volgt en daarna is een nog een inzetronde.

Een laatste gemeenschappelijke kaart (de vijfde kaart), die de “river” wordt genoemd, volgt en daarna komt de laatste inzetronde en de showdown.


Inzetronde

Tijdens een inzetronde mag elke speler die nog kaarten heeft en niet “all-in” is minstens een keer handelen: te beginnen bij de speler die, met de klok mee, naast de big blind zit in de eerste inzetronde (i.e. preflop) en daarna te beginnen bij de speler die rechts van de dealerbutton zit voor de volgende inzetrondes.

Bij het begin van de inzetronde mag elke speler een keer handelen. Indien er een speler inzet of raiset tijdens de ronde, gaat de ronde kloksgewijs verder tot alle spelers in de hand de inzet hebben betaald of hebben gefold. De laatste speler die handelt is de eerste actieve speler (i.e. die niet gefold heeft of all-in is) links van degene die als laatste heeft ingezet of geraised.

Tijdens hun beurt hebben de spelers de volgende mogelijkheden:

Folden

De kaarten wegwerpen. De speler maakt geen deel meer uit van het spel. Hij/zij heeft geen kaarten meer, maakt geen aanspraak op (een deel van) de pot en hoeft niet meer te handelen.

Checken

De speler laat zijn/haar beurt voorbijgaan zonder in te zetten. Enkel mogelijk wanneer er geen bet/raise was tijdens de inzetronde. Uitzondering: De speler die de big blind heeft geplaatst in de eerste inzetronde (preflop) mag checken indien niemand heeft geraised.

Call

De speler betaalt de bets/raises die zich in de ronde hebben voorgedaan en speelt verder in de hand. Dat is enkel mogelijk indien er iemand ingezet of geraised heeft tijdens de inzetronde. Uitzondering: Het mogelijk om te callen in de eerste inzetronde (i.e. preflop) indien niemand heeft geraised, want de speler callt dan het bedrag van de big blind.

Bet/Raise

Dezelfde handeling – inzetten/een inzet verhogen. De term “bet” of “inzetten” wordt gebruikt wanneer er nog geen bet was in de inzetronde. “Raise” wordt gebruikt wanneer er al iemand had ingezet tijdens de ronde.

De speler kan het bedrag selecteren dat hij/zij wil inzetten/raisen met bepaalde beperkingen:

  • Indien er al werd ingezet/geraised, moet de nieuwe inzet minstens even groot zijn. Voorbeeld: indien er 5 werd ingezet en er werd geraised tot 15, dan moet de volgende raise minstens tot 25 zijn, want de grootste raise was 10.
  • Bet/raise moet minstens even groot zijn als de big blind.
  • Er is een uitzondering wanneer u all-in gaat, maar dat wordt uitgelegd in het volgende deel.

All-in

Spelers hebben een aantal speciale mogelijkheden wanneer het geld dat ze voor zich hebben onvoldoende is om te callen of legaal te raisen.

Een speler die "all-in" is, doet niet langer mee aan de inzetrondes, maar mag de hand uitzien tot op het einde, en tijdens de showdown kan hij/zij het geld winnen dat overeenkomt met zijn/haar inzet. Het geld in de pot wordt onderverdeeld in een "hoofdpot" (de pot die alle spelers met kaarten kunnen winnen) en een variabel aantal side potten (met de inzetten die niet alle spelers konden betalen).

Voorbeeld: indien speler A 1000 inzet, speler B callt en speler C all-in is voor 100, dan is er een hoofdpot van 300 die A, B of C kan winnen, en een zijpot van 1800 die enkele A of B kan winnen.

  • Indien een speler te maken heeft met een bet of raise die groter is dan zijn chipstapel, dan kan hij/zij callen met alle chips die hij/zij heeft en is hij/zij all-in.
  • Als het geld dat een speler over heeft voldoende is om een legale bet te plaatsen (meer dan de minimumraise), en de speler volgens de regels kan inzetten/raisen, dan kan hij/zij ervoor kiezen om bet/raise all-in te gaan. De bet/raise wordt normaal behandeld en de speler wordt achteraf als all-in beschouwd.
  • Indien een speler meer chips heeft dan nodig is voor een call, maar minder heeft dan het een volgens de regels minimumbet of -raise, dan mag hij/zij nog steeds all-in gaan door in te zetten of te raisen. Maar die raise "heropent" het inzetten niet: dat betekent dat wanneer de inzetronde verdergaat omdat spelers die raise nog niet hebben betaald, de spelers enkel de mogelijkheid hebben om de callen of te folden. Ze mogen niet meer raisen. Voorbeeld: speler A checkt, speler B zet in, speler C callt en speler D gaat all-in maar met een te kleine chipstapel om een raise volgens de regels te doen. Speler A heeft nu alle normale mogelijkheden (want hij/zij heeft nog te maken met de "rechtmatige" inzet van B), maar indien speler A foldt of callt, dan hebben spelers B en C enkel de mogelijkheid om te callen of te folden tegenover de raise van speler D.
Een Speciaal Geval

Indien er meerdere te kleine all-ins zijn na elkaar zonder calls ertussen, en ze samen een rechtmatige raise zijn, dan heropent de laatste te kleine raise het inzetten. Voorbeeld: speler A zet 10 in, speler B callt, speler C gaat all-in en raiset tot 18. Die raise (8) is onder 10, dus het heropent het inzetten niet. Nu gaat speler D all-in en raiset tot een totaal van 25. Er was geen call tussen de twee all-ins en de twee inzetten (8+7) zijn samen groter dan de minimumraise van 10. De raise van D heropent daarom het inzetten, en A en B zullen de mogelijk hebben om te raisen als ze aan de beurt zijn.


Showdown

Na de laatste inzetronde (i.e. de river) tonen de spelers die nog kaarten hebben (spelers die all-in zijn of de inzetten betaald hebben) hun persoonlijke kaarten: de beste pokerhand wint. De hoofdpot en elke side pot worden apart toegekend: elke pot gaat naar de speler met de beste pokerhand tussen de spelers die de pot hebben gevormd en die nog steeds kaarten hebben. Het is mogelijk dat er meerdere spelers dezelfde pokerhand van 5 kaarten hebben. Indien die hand ook de beste is, dan wordt de pot gelijk verdeeld tussen de beste handen. Oneven hoeveelheden worden kloksgewijs uitgedeeld te beginnen bij de speler dichtst bij de dealerbutton.

De beste pokerhand van vijf kaarten moet bestaan uit exact twee kaarten uit de vier persoonlijke kaarten van de speler en drie kaarten van de vijf gemeenschappelijke kaarten.

De sectie Pokerhanden omschrijft de classificatie van de verschillende handen.

Veel Voorkomende Fouten bij het Lezen van Handen in Omaha

Er zijn een aantal soorten handen in Omaha die spelers die Texas Hold’em kennen maar nieuw zijn bij Omaha vaak mislezen. Ze proberen in de meeste gevallen slechts een persoonlijke kaart te gebruiken. Twee voorbeelden volgen als waarschuwing:

Hand: A♣ K♦ T♦ 8♥

Tafel: K♣ 9♣ 6♣ 6♥ Q♣

Nieuwe spelers denken hier vaak dat ze een flush hebben, maar in deze hand kan geen flush worden gevormd door twee persoonlijke kaarten te gebruiken. De beste hand die met deze kaarten kan worden gevormd is K♦ K♣ 6♣ 6♥ A♣.

Hand: T♥ 9♥ 7♣ 6♣

Tafel: K♠ K♣ T♣ T♦ 5♦

Nieuwe spelers zien hier vaak een full house, maar de beste hand die kan worden gevormd met twee persoonlijke kaart is eigenlijk three of a kind, T♥ T♣ T♦ K♠ 9♥


Uitzitten

Indien een speler een pauze wil nemen, gaat hij/zij in uitzitmodus. In die modus blijft de speler aan de tafel zitten, maar krijgt hij/zij geen kaarten gedeeld en hoeft hij/zij geen blinds te plaatsen. De speler blijft uitzitten tot hij/zij beslist om opnieuw te beginnen spelen.

Indien de speler meer dan 10 minuten in uitzitmodus blijft, dan wordt hij/zij van de tafel verwijderd en terug naar de lobby gebracht.


In Geval van Problemen

Indien de verbinding van de speler met de server wordt verbroken wanneer hij/zij moet handelen, wacht de server tot de normale toegestane tijd om te handelen om is en vervolgens krijgt de speler 20 seconden extra om de verbinding te herstellen. Als de speler tegen dan de verbinding nog steeds niet heeft hersteld, dan wordt automatisch een beslissing genomen voor hem/haar. Indien mogelijk wordt automatisch gecheckt, maar als dat niet het geval is wordt er gefold. Op het einde van de hand zit de speler automatisch uit.

In het onwaarschijnlijke geval van een servererror die ervoor zorgt dat de hand niet kan worden beëindigd, wordt de hand geannuleerd en worden alle inzetten teruggegeven aan de spelers. Alle onbesliste en onopgeloste weddenschappen in onvoltooide spellen worden na 90 dagen ongeldig verklaard en aan het goede doel geschonken.